Motivul îl reprezintă reducerea semnificativă a exporturilor spre Rusia şi alte state din Est.Acorex Wine Holding, una dintre cele mai mari firme producătoare de vin de peste Prut, a intrat în insolvenţă, după ce a acumulat datorii la 130 de creditori. Criza aduce în pragul falimentului şi companiile din Republica Moldova. Astfel, una dintre cele mai mari firme din sectorul vinicol de peste Prut, Acorex Wine Holding, a intrat în insolvabilitate.
Dacă în urmă cu câţiva ani, firma îmbutelia până la 1,5 milioane de sticle de vin pe lună, producţia a scăzut drastic la 230.000 de sticle lunar. În paralel, numărul angajaţilor a coborât de la 430 la numai 80, potrivit publicaţiei Businessexpert de la Chişinău.
Serghei Boreţ, directorul întreprinderii, spune că de vină sunt prăbuşirea pieţelor externe afectate de criză (în special cea rusă) şi aprecierea leului moldovenesc, care a scumpit, practic, indirect, vinul de export. În consecinţă, Acorex Wine Holding are datorii la 130 de creditori, dintre care 80% sunt bănci.
„Este regretabil că sectorul vinicol, mândria de odinioară a ţării, se ruinează. Asta de fapt vedem acum - ruinarea sectorului, iar cazul Acorex este foarte expresiv în acest sens“, explică analistul Viorel Chivriga.
Consumul a scăzut
Industria vinicolă din Moldova trece printr-o nouă criză din cauza reducerii consumului. Situaţia este similară cu cea din 2006, când Federaţia Rusă a interzis importul de vinuri din această ţară.
La acea dată, companiile moldoveneşti au suportat pierderi de aproximativ 200 de milioane de dolari, potrivit declaraţiilor făcute în 2007 de un reprezentant al Agenţiei Moldova-Vin, abilitată să promoveze politica statului în acest domeniu.
Producţia de vinuri în Republica Moldova s-a redus în intervalul ianuarie-mai 2009 cu o treime (31