Eliminarea pragului de detinere la Societatile de Investitii Financiare (SIF-uri) alaturi de lansarea de oferte de preluare pentru companiile din grupul Rompetrol pot alimenta urmatorul raliu al Bursei, este de parere Peter Mars, director de investitii la compania olandeza de Middle Europe Investments (MEI), care administreaza investitii de circa 13 mil. euro pe Bursa de la Bucuresti.
Lansarea de oferte publice de preluare pentru companiile din grupul Rompetrol si eliminarea pragului de detinere la SIF-uri sunt printre cele mai asteptate evenimente bursiere ale toamnei, putand pune bazele unui nou raliu bursier similar celui din primavara, cand unele actiuni au crescut si cu peste 100%. "Intotdeauna exista o sansa sa apara un al doilea raliu. Acesta poate fi alimentat de doua evenimente: anularea pragului la SIF-uri sau lansarea de oferte publice de preluare pentru companiile din grupul Rompetrol", a spus Peter Mars. MEI detine o participatie de circa 5% in cadrul Rompetrol Well Services (PTR), una dintre firmele pentru care kazahii de la KazMunaiGas ar trebui sa lanseze o oferta publica de preluare, fiind obligati de o instructiune emisa recent de CNVM.
La sfarsitul lunii iunie, un grup de 18 senatori si deputati au semnat un proiect de lege privind eliminarea pragului de detinere de 1% de la SIF-uri, lucru cerut cu insistenta in ultimii ani de majoritatea brokerilor si investitorilor de pe Bursa. Daca proiectul va fi adoptat in Parlament, investitorii puternici din piata ar putea prelua controlul asupra averii de 1,4 mld. euro a celor cinci SIF-uri.
"In luna septembrie, in preajma discutarii in Senat a pragului la SIF-uri, ma astept ca lichiditatea si volatilitatea pe Bursa de la Bucuresti sa creasca", a declarat Mars.
Prin intermediul fondului Roemenie & Bulgarije Fund (RBF), olandezii de la MEI sunt printre cei mai importanti investitori