Ministerul Finantelor va atrage de la bancile comerciale, in perioada imediata, un imprumut pe termen mediu, doi-trei ani, de circa 1 mld. euro, au declarat surse din ministerul de resort. "Acesti bani sunt necesari pentru finantarea deficitului, pana cand vor intra sumele de la Comisia Europeana, la finele lunii iulie", au spus sursele citate pentru Mediafax.
Presedintele Traian Basescu a prezentat recent acest plan, prin care Finantele ar urma sa atraga euro de la banci prin emisiunea de obligatiuni cu maturitate de doi ani, la o dobanda de 5% pe an. Fondurile ar urma sa fie utilizate pentru infrastructura. BNR a decis saptamana aceasta sa elibereze o parte din rezervele minime obligatorii in valuta, masura prin care bancile primesc inapoi putin peste un miliard de euro.
Daca Finantele imprumuta aceasta suma de la banci fondurile vor reveni temporar in rezerva valutara a BNR, doar ca nu ca nu sub forma de rezerve minime, ci ca disponibil in contul Trezoreriei. Sursele au precizat ca se analizeaza si eventualitatea unui al doilea imprumut in luna august.
Finantele au atras de la inceputul anului 40,6 mld. lei prin vanzarea de titluri de stat, suma imprumutata fiind de aproape zece ori mai mare fata de intervalul similar din 2008, cand emisiunile au totalizat 4,48 mld. lei, si de peste trei ori mai mare fata de suma imprumutata pe intreg anul trecut, de 12,5 mld. lei. Maturitatea titlurilor de stat vandute de Finante in acest an a variat intre o luna si cinci ani. Cele trei emisiuni cu scadenta la cinci ani au totalizat 793 mil. lei. Ministerul a vandut ieri obligatiuni de stat cu scadenta la cinci ani de 479,7 mil. lei, sub valoarea programata de 750 mil. lei, la un randament mediu de 10,93%, in scadere cu 0,19 puncte fata de cel de la licitatia anterioara pentru astfel de titluri.
Ministerul Finantelor va atrage de la bancile comercia