Ministrul de Externe al Turciei, Ahmet Davutoglu, artizanul noii politici internaţionale dezvoltate de Ankara, discută la Bucureşti despre cooperarea la Marea Neagră şi proiectul Nabucco.Arhitectul noii politici externe a Turciei, Ahmet Davutoglu, continuă în România ofensiva menită să facă din ţara sa o mare putere regională. Conform comunicatului Ministerului de Externe român, temele abordate vor fi cooperarea economică, proiectul energetic Nabucco şi Cablul submarin Constanţa-Istanbul, cooperarea la Marea Neagră, în special în cadrul OCEMN şi al Sinergiei Mării Negre.
Turcia desfăşoară o ofensivă fără precedent pe scena internaţională, a cărei bază teoretică, apreciază analiştii, o constituie chiar una dintre cărţile publicate în 2001 de profesorul universitar Ahmet Davutoglu, actualul ministru de Externe turc: „Strategia profundă”.
Potrivit acesteia, Turcia îşi menţine dorinţa de a adera la Uniunea Europeană, dar îşi propune, în acelaşi timp, să joace un rol de intermediar în procesul de pace din Orientul Mijlociu şi să devină un pivot în relaţia Orient-Occident, bazându-se pe excepţionala sa poziţionare strategică.
Dar şi pe legăturile istorice pe care le-a întreţinut, de secole, cu cele două mari civilizaţii. Nu întâmplător, desigur, preşedintele Obama a venit la Istanbul pentru a transmite mesajul că America nu se află în război cu musulmanii.
„Neootomanism“?
„Fără probleme cu vecinii şi cooperare maximă cu aceştia” este una dintre ideile majore ale noii strategii externe a Turciei. Ankara a făcut paşi mari către normalizarea relaţiilor cu Armenia şi desfăşoară o politică activă în zona Caucazului de Sud, unde are relaţii tradiţionale cu Azerbaidjanul şi menţine strânse legături politice şi economice cu Georgia (este singura ţară mare care nu a impus vize cetăţenilor georgieni). Balcanii r