Autorităţile locale vor trebui să ofere facilităţi importante firmelor care doresc să investească în municipiu şi judeţ.
Peste două decenii, municipiul Botoşani nu va face arăta cu mult mai bine decât în prezent, din punct de vedere economic. Asta prognozează oamenii de afaceri şi reprezentanţii Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură (CCIA), iar argumentul lor este imbatabil. „Viitorul economic îl văd destul de sumbru pentru că ne lipsesc strategiile. Judeţul şi municipiul au oportunităţi de dezvoltare, dar acestea trebuie valorificate”, a spus Romeo Floareş, preşedintele CCIA Botoşani.
Oamenii de afaceri spun că în următoarele două decenii vor apărea cel mult nişte hipermarketuri. „Atâta timp cât Botoşaniul nu are încă o zonă metropolitană e greu de crezut că vor veni investitori. În ultimii 20 de ani nu s-a făcut nimic pentru atragerea lor. Eu merg la pescuit unde ştiu că găsesc peşte. Aşa este şi cu investitorii. Probabil, în următorii ani vor apărea câteva hipermarketuri”, ne-a spus Paul Onişa, om de afaceri.
Infrastructura alungă investitorii
Botoşănenii cred că infrastructura este principalul motiv pentru care investitorii ocolesc zona. „Cel mult vor mai veni italienii care-şi vor deschide fabrici de confecţii. Distanţa este mare, puterea economică scăzută, iar drumurile jalnice“, susţine Iulian Anton, inginer. Dacă oamenii de rând şi întreprinzătorii sunt sceptici, edilii locali se arată optimişti. „Putem schimba profilul unor fabrici şi mă gândesc la zona industrială.
Avem incubatorul de afaceri care trebuie completat cu un parc industrial. Avem şi industrie textilă şi, în plus, suntem în discuţii cu o companie din San Francisco pentru deschiderea unei staţii de biodisel”, a declarat primarul Cătălin Flutur. Acesta a adăugat că hipermarketurile şi mall-ul ce va fi terminat cel târziu la începutul anului viitor sunt investiţii