Grupul telecom elen face primul pas pentru integrarea operatiunilor de pe piata locala, demarand integrarea Cosmote cu Germanos.
Afacerile cumulate ale grupului OTE/Deutsche Telekom din Romania au atins anul trecut, pe fondul dublarii veniturilor Cosmote, un nivel apropiat cu cel al rivalilor Orange si Vodafone, insa eficienta operatiunilor ramane inca o problema, in conditiile in care grupul e prezent pe piata locala prin cinci firme, odata cu preluarea Zapp.
Cele cinci companii sunt Romtelecom, Cosmote, Germanos si Zapp - detinute de OTE si Deutsche Telekom si Combridge - care apartine Deutsche Telecom prin intermediul Magyar Telekom.
"Orange si Vodafone sunt niste entitati foarte clare, distincte, au toate afacerile in cadrul aceleiasi companii, in cadrul aceleiasi structuri - lucru care nu este valabil pentru OTE", a declarat pentru ZF analistul telecom Nicolae Oaca. "Daca OTE ar face o singura companie din cele cu care este prezenta pe piata locala, atunci ar avea posibilitatea de a-si reduce cheltuielile. Eu cred ca in viitor se va pune problema fuziunii dintre cele trei entitati. Numai in luna mai in trei tari, respectiv Germania, Macedonia si Croatia, Deutsche Telekom a anuntat initiative de a combina afacerile din telefonia fixa cu cea mobila. In momentul in care Deutsche Telekom va avea o prezenta mai puternica in cadrul OTE in mod sigur se va pune problema unei fuziuni a operatiunilor din Romania", a adaugat el.
Anul trecut, conform calculelor ZF, OTE si Deutsche Telekom au inregistrat pierderi de peste 90 mil. euro pe piata locala, in timp ce Orange si Vodafone au inregistrat profit. "Afacerile OTE, Orange si Vodafone sunt pe plan egal in ceea ce priveste veniturile, dar nu si din punct de vedere al eficientei", noteaza si Oaca. "Orange si Vodafone au, spre exemplu, 3.000 de angajati, in timp ce Romtelecom, Cosmote si Germa