Complexul Muzeal Arad a anunţat redeschiderea şantierelor arheologice, cercetările urmând să se desfăşoare până în luna octombrie. Pentru prima decadă sunt programate cercetări arheologice la Şanţul Mare (Pecica), La Cetate (Tauţ), iar din luna august vor demara cercetările la situl Mănăstirea Bizere (Frumuşeni) şi Cetăţuie (Săvârşin).
„Campania arheologică 2009, din judeţul Arad, reuneşte specialişti de la muzeul arădean, dar şi de la muzee de prestigiu din ţară, cum sunt cele de la Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu, Brăila, Deva, dar şi arheologi din Statele Unite ale Americii, în cazul şantierului de la Pecica”, a declarat Peter Hügel, directorul Complexului Muzeal Arad. Şi studenţii de la Facultatea de Istorie sunt interesaţi de aceste campanii, fiind pentru ei un prilej de a-şi efectua practica de vară. „Nu prea avem bani să mergem în vacanţă aşa că vom îmbina utilul cu plăcutul. Eu voi merge în august pe şantierul de la Frumuşeni, unde, în fiecare an sunt descoperiri spectaculoase”, a declarat Ioana Rotaru.
Şi în acest an, cel mai mare interes îl stârneşte campania arheologică de la Frumuşeni. Aici vor continua săpăturile în locul unde a fost descoperită o mănăstire benedictină. Acest şantier a fost transformat, anul trecut, în rezervaţie arheologică.
Arheologi americani la Pecica
Şantierul arheologic Pecica - Şanţul Mare este câştigătorul unui grant de 250.000 de dolari obţinuţi de la National Science Foundation (SUA). În acest an, sunt aşteptaţi la Pecica John M. O’Shea, Sarah Sherwood (Universitatea din Michigan, SUA), Alex W. Barker (Universitatea din Missouri, SUA), care vor face cercetări care vizează epoca bronzului.