Volumul total al acordurilor - in numar de 3.800 - a fost cu 47,4% mai mic in perioada ianuarie-iunie fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar valoarea totala a acestora - de 705,7 mld. dolari (501,6 mld. euro) - este in scadere cu 43,6%. Comparativ cu primele sase luni ale anului 2007, cea mai activa prima jumatate de an pentru piata de fuziuni si achizitii, cand numarul tranzactiilor a fost de 7.880, iar valoarea acestora a fost estimata la aproximativ 2.100 mld. dolari (1.492 mld. euro), valoarea si volumul din acest an au scazut cu 66%, respectiv 51,6%.
Nu se observa schimbari semnificative in cel de-al doilea trimestru fata de primul, volumul acordurilor mentinandu-se relativ constant, fapt ce ar putea sa indice ca volumul fuziunilor si achizitiilor nu va mai continua sa scada sub nivelul actual.
Piata este in criza la toate nivelurile, insa cea mai puternica scadere a activitatii de fuziuni si achizitii se poate observa in categoria companiilor de marime mijlocie - a caror valoare este estimata la 250-500 mil. dolari - in special in randul celor mai mari dintre acestea. Valoarea totala a acordurilor la nivel mondial este cu 67% mai mica in prima jumatate a acestui an fata de aceeasi perioada a lui 2008, in timp in cazul volumului diferenta este de 64,6% Activitatea pe acest segment in Europa este chiar mai slaba, scaderile fiind de 70,2 si respectiv 67,4%.
Companiile mari, evaluate la peste 500 mil. dolari sunt mai putin afectate. In SUA s-a observat o scadere de doar 9,6% a valorii tranzactiilor intre companiile mari. Aceasta situatie nu reprezinta insa o surpriza, in conditiile in care sase dintre cele mai mari zece acorduri din 2009 au implicat companii americane. Cele mai multe fuziuni si achizitii sunt incheiate in continuare intre companiile din jumatatea inferioara a categoriei companiilor de marime mijlocie, desi se poate observ