Discuţiile au vizat realizarea unui parteneriat pentru investiţii de anvergură în Gorj În perioada 25 iunie-8 iulie 2009, o delegaţie chineză formată din membrii de conducere ai companiei China Huadiang Engineering şi ai Agenţiei de garantare a creditelor Sinosure vizitează România în vederea iniţierii unor proiecte în domeniul energetic. Astăzi, delegaţia a ajuns la Turceni, unde a avut o întalnire cu managementul SC Complexul Energetic Turceni în vederea discutării unor colaborări pe proiecte propuse de conducerea Complexului.
Proiecte care să evite poluarea mediului
După primele discuţii, Complexul Turceni a venit cu mai multe propuneri de proiecte, în principal de retehnologizare, evitând astfel poluarea mediului. Conducerea caută soluţii pentru descărcarea, transportul şi depozitarea reziduurilor rezultate din procesul de ardere. „Se intenţionează înlocuirea sistemului clasic de evacuare, transport şi depozitare a zgurii şi cenuşii rezultate prin arderea cărbunelui cu tehnologia şlamului dens, ceea ce conduce la scăderea factorilor de poluare a mediului“, a declarat Claudiu Preoteasa, subsecretar de stat în Guvernul României.
Proiectul presupune o investiţie de 190 de milioane de euro, urmând să se realizeze în perioada 2009-2022, a adăugat acesta.
Construirea unui nou grup
Potrivit directorului economic al Complexului Energetic Turceni, Ionel Manţog, chinezii şi-au manifestat interesul nu numai pentru reabilitarea şi modernizarea grupurilor energeticelor nr. 3 şi 6, ci şi pentru construirea unuia nou. „Eu nu am participat la întâlniri, dar ştiu de la colegii mei că discuţiile au mers bine şi s-a ajuns chiar la ideea de construire a unui nou grup“, a spus Manţog.
Investiţia necesară pentru acest obiectiv este de 453 de milioane de euro, care urmează să fie acoperită în proporţie de 30% din