Firmele de asigurari trebuie sa fie supuse testelor de stres, pentru a verifica nivelul provizioanelor constituite, rata solvabilitatii si a lichiditatii, spun jucatorii din piata de profil.
Testele de stres trebuie implementate mai ales in contextul in care asigurarile de viata au scazut cu 5,9% in trimestrul I, a declarat directorul general al ING Asigurari de Viata, Cornelia Coman (foto).
"Este nevoie de teste de stres, dupa ce criza mondiala a dus la o devalorizare fara precedent a activelor. Cand vorbim despre asigurarile de viata, trebuie sa vedem in ce masura provizioanele tehnice sunt adecvate. Apoi, trebuie verificat nivelul solvabilitatii, respectiv in ce masura capitalul societatii acopera cerintele, precum si rata de lichiditate", spune Cornelia Coman.
Ea a explicat ca rezultatele testelor de stres din cadrul ING Asigurari de Viata au relevat provizioane de 2,7 ori mai mari decat necesarul prevazut de legislatia in vigoare. "Am constatat ca, in ceea ce priveste solvabilitatea, capitalul propriu depaseste cu 2,5% nivelul necesar, ceea ce reprezinta o acoperire in proportie de 99,95% a cazurilor", spune Coman.
Managerul adauga ca testele de stres aplicate la nivelul ING Asigurari de Viata au luat in considerare mai multi parametri, printre care modificarea ratelor de dobanda si scaderea semnificativa a preturilor actiunilor, a ratei de mortalitate si de reziliere.
La randul sau, Mihai Bobocea, secretar general al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR), a adaugat ca rezultatele unui stres test aplicat sistemului de pensii privat din Cehia, similar celui romanesc, au avut rezultate mai mult decat pozitive. „Stres testul este de bun augur pentru cresterea transparentei si restabilirea increderii in sistemul financiar, actuala problema majora cu care sistemele de pretutindeni se confrunta”, subliniaza Bobocea, sus