Investitorii de pe piata de capital contesta modul in care evaluatorii independeti, autorizati de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), stabilesc pretul pentru titlurile detinute de actionarii minoritari in cadrul societatilor listate pentru ofertele publice de preluare sau delistari.
Acestia sustin ca evaluatorii fac jocul actionarilor majoritari, stabilind pentru procesele de delistare preturi foarte mici pentru actionarii minoritari, care conduc la prejudicii pentru acestia. Problema evaluarii companiilor este foarte sensibila, in contextul in care actionarii majoritari ar trebui sa deruleze in acest an oferte publice de preluare obligatorie pentru mai multe companii importante listate pe Bursa.
Pe de alta parte, in contextul in care preturile actiunilor au scazut puternic pe Bursa in ultimii doi ani, actionarii majoritari au decis sa delisteze mai multe companii de pe RASDAQ, profitand de faptul ca pot face acest lucru cu un efort financiar minim. In aceste conditii, actionarii minoritari nu au ca alternative decat sa accepte preturile oferite de actionarii majoritari sau sa ramana captivi in companiile respective si eventual sa se adreseze justitiei.
Un pret mai mare pentru majoritari, unul mai mic pentru minoritari
In cazul delistarii companiei Hotel Mara din Baia Mare (CMMR), evaluatorul Darian Rom Suisse a stabilit un pret minim de 10,77 lei/actiune pentru actionarii minoritari care vor sa se retraga din companie, rezultat in urma evaluarii pe baza fluxurilor financiare actualizate, desi evaluarea pe baza activului net indica un pret de 40,37 lei/actiune.
Evaluatorul si-a motivat decizia prin faptul ca valoarea obtinuta prin metoda activului net corectat porneste de la valoarea de piata a elementelor patrimoniale ale companiei, dar nu reflecta contextul economic si nivelul de utilizare al activelor.
Con