Daca vrei sa poti sa te retragi din munca inainte de a atinge varsta standard de pensionare - sa nu te mai trezesti devreme, sa calatoresti unde si cat vrei tu sau, de ce nu, doar sa ai grija de nepoti - trebuie sa iti pregatesti din vreme terenul, pentru ca la pensia de stat si cea obligatorie sau facultativa ai acces doar dupa acesta varsta.
Prin comparatie cu ceilalti europeni, putini romani aleg sa se retraga din activitate inainte de a implini varsta legala de pensionare: statisticile arata un raport de unu la trei. In mod natural insa tendinta de aliniere exista, si multi sunt cei care incep sa isi doreasca sa petreaca cat mai putin timp la serviciu si, pe masura, sa aloce mai mult propriilor placeri. Daca iti construiesti din timp un plan financiar solid si il urmezi cu consecventa in timpul vietii active, poti sa decizi tu singur cand vrei sa vina momentul pensionarii. Ba chiar mai mult, tu decizi cum iti vei petrece aceasta perioada, punand deoparte, atatia bani cat crezi ca vei avea nevoie.
In Romania, doar 2,5% din pensionarii inregistrati in aprilie 2009 in statisticile Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale erau persoane retrase din munca inainte de implinirea varstei standard (65 de ani pentru barbati si 53 de ani pentru femei). In cifre brute, mai putin de 9.500 de romani sunt in prezent pensionati anticipat si circa 11.000 primesc o pensie partiala. Procentul e de peste trei ori mai mic decat cel din alte tari ale Uniunii Europene, si nici nu a crescut prea mult in ultimii trei ani. Situatia era similara si in 2006, potrivit unui raport al UE privind pensionarea anticipata; pe atunci, sub 3% dintre romanii cu varsta intre 60 si 64 de ani si intre 3 si 10% din intervalul 55-59 de ani erau pensionati anticipat.
Europenii au invatat de mult timp lectia economisirii pentru pensie: acelasi raport noteaza fa