Pe litoralul românesc şi pe cel bulgăresc, nivelul radiaţiilor solare este foarte ridicat. La Constanţa şi la Mangalia, indicele de radiaţie ultravioletă a depăşit pragul de 8 unităţi, nivel periculos pentru sănătatea umană. Mai citeşte şi:
adevarul.es - Alertă: Nivelul radiațiilor solare a ajuns la cota maximă de 11 unități
Poluarea zilnică ne afectează ADN-ul
Vegetaţia a protejat Pământul de la un îngheţ total
Legi de mediu prea multe şi ineficiente
Radiaţiile ultraviolete se află la un nivel ridicat în toată Europa, în plin sezon estival. În Ungaria, cu două săptămâni în urmă, autorităţile au intrat în alertă după ce indicele de radiaţie ultravioletă a depăşit, pe o scală de la 1 la 10, valoarea 9, nivel de nouă ori mai mare decât poate suporta pielea umană în condiţii normale, potrivit specialiştilor.
Oficiul de Meteorologie din Ungaria a emis zilele acestea o alertă, în care anunţau că se aşteaptă la un nivel al radiaţiilor de până la 7,6 în toată ţara. De asemenea, în Polonia şi în Austria, gradul de emisii ultraviolete a atins în ultimele zile cote periculoase.
Indice de radiaţie ultravioletă „mare“
În România, deşi indicele de radiaţie ultravioletă se afla ieri între 6 şi 8, ceea ce înseamnă un nivel de radiaţie „mare“, Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a spus că nu există deocamdată vreun motiv de alertă. „Atunci când indicele de radiaţie ultravioletă va depăşi nivelul 10, vor fi luate măsuri suplimentare“, a declarat directorul ANM.
În sud-estul ţării, indicele de radiaţie ultravioletă se încadrează între 8 şi 10 unităţi, valoare „foarte mare“ şi periculoasă pentru sănătatea umană în cazul expunerii îndelungate la soare.
Expunerea la soare trebuie evitată
Ion Sandu recomandă, în