Locațiile populate din oraș sunt împânzite de copiii străzii, care își cerșesc existența. Majoritatea sunt destul de pașnici, dar sunt și unii agresivi. Cerșetoria a fost și va rămâne o problemă majoră pentru societatea secolului XXI. Autoritățile sunt neputincioase în fața acestui fenomen, din cauza lipsei unui cadru legal solid, care să-l combată. Cei care se confruntă cel mai des cu cei care cerșesc sunt patronii teraselor sau magazinelor suprapopulate. „Din păcate, e o problemă gravă pentru noi, pentru că duce la scăderea numărului de clienți, care sunt deranjați de prezența cerșetorilor. Până acum ne-am descurcat cu pază proprie, dar acum, cu criza asta financiară, a trebuit să renunțăm la acest lucru”, susține Flavius Popescu, patronul unei terase din centrul Severinului.
Vara e sezonul propice
Cerșetorii susțin la unison că vara, treaba merge cel mai bine. Se postează în fața hypermarketurilor, teraselor, bisericilor, locațiilor de agrement sau a oricărui loc frecventat de mai mulți oameni și își așteaptă încasările. Sunt printre ei oameni pașnici, copii, bătrâni, ale căror vieți sunt adevărate drame. Însă majoritatea sunt agresivi, cerșetoria fiind pentru ei o adevărată slujbă, pentru care ar face orice. Când vine vorba despre activitatea lor, rar găsești pe vreunul care să vorbească. Fug, se ascund sau pur și simplu refuză înjurând birjărește. Există totuși și cerșetori care vorbesc cu nonșalanță despre ceea ce fac, probabil din dorința de a se lăuda.
„Am fost și în Spania la cerșit și acolo făceam și 500 de euro pe zi, dar m-au gonit și m-am întors în România. Și aici e bine, fac 2 milioane pe zi, cam așa, dar tot nu se compară. Acolo primeam și 5-10 euro de la o persoană...ăștia de aici îmi dau câte cinci mii sau câte 1 leu. M-am întors, că m-au bătut ăia de la gardă, nu știu cine și m-au trimis cu avionu”, ne