Exista o multime de carti care contin o aluzie, un praf, un coltisor sau, cel mai incitant, bucati considerabile de ciocolata.
Supranumita si "Hrana zeilor", ciocolata nu a fost niciodata doar un simplu desert, aceasta deghizandu-se, prin intermediul a diverse culori, arome sau forme, in ingredientul care poate schimba total gustul unei mancari serioase. Cand e vorba de gatit cu ciocolata, punctul de referinta e "mole poblano", un clasic al bucatariei mexicane, un sos ori mai degraba o lava picanta, provocatoare, a carei origine a dat nastere mai multor legende. Se spune, astfel, ca "mole" s-ar fi nascut gratie unui vanticel obraznic care ar fi suflat un pachetel de mirodenii intr-o tocanita a carei reteta nu presupunea nicicum prezenta acestora. Intr-o alta versiune, "mole" a aparut cand o bucatica de ciocolata a cazut de pe raft intr-o oala clocotind in bucataria unei manastiri. Mai aproape de adevar ar fi povestea calugaritelor de la Santa Rosa, prin secolul al XVI-lea, care, afland ca arhiepiscopul din Puebla de los Angeles le va face o vizita, au intrat in panica pentru ca nu stiau ce bucate alese sa-i puna pe masa. Rugile lor fierbinti au dat roade si un inger a coborat sa le inspire. Astfel, calugaritele au incropit un sos cu tot ce au gasit in camara - diverse soiuri de ardei iuti, nuci, paine veche, putina ciocolata si alte aproape 20 de ingrediente - servindu-l apoi alaturi de carnea fripta a singurei creaturi care salasluia in batatura lor: un batran curcan, sacrificat, astfel, pentru o cauza nobila. De atunci si pana in zilele noastre, ciocolata apare intr-o multime de alte retete, cateva dintre ele regasindu-se in filele cartilor de specialitate, de la cele deja recent clasicizate (inclusiv Ainsley Harriott sau Robert Rainford) pana la "Rasfatul absolut. Carte de bucate cu multa ciocolata" (de Nana Boyar). Fara nici un fel de