Piata cimentului se va intoarce anul acesta la nivelul inregistrat in urma cu trei ani, dupa o scadere de 25-30%, insa totul depinde de investitiile in infrastructura care vor fi realizate in a doua parte a anului, dupa ce sectorul imobiliar s-a blocat in primul semestru.
Principalul motor al consumului in primele sase luni a fost sectorul rezidential, insa doar proiecte de mici dimensiuni sau locuinte construite in regie proprie. Proiecte de infrastructura precum autostrada Transilvania sau Bucuresti-Ploiesti nu au reusit sa salveze un prim semestru dezastruos pentru piata constructiilor.
"In prima jumatate a anului se constata o scadere de circa 25% a consumului total, dar cu variatii foarte mari de la o zona la alta (intre -15% in zona Moldovei si pana la - 40% in: Timisoara, Oradea, Cluj, Bucuresti). Principalii factori sunt oprirea creditarii, precum si criza care a determinat amanarea unor investitii mari in spatii comerciale si spatii de birouri", a declarat Mihai Rohan, presedintele si directorul general al Carpatcement Holding. Vanzarile de ciment ale companiei in primul semestru au urmat trendul pietei, fiind cu 25-30% mai reduse ca in perioada similara a anului trecut, cele mai mari scaderi, de 45-50%, fiind inregistrate de vanzarile de ciment vrac catre constructori mari si statii de betoane.
Se mai domoleste scaderea
Efectele scaderii cererii au fost resimtite si de Holcim, care a inregistrat in primele cinci luni un recul de 20% al vanzarilor comparativ cu perioada similara a anului trecut.
"Cresterea cererii de ciment a inceput sa se micsoreze in a doua jumatate a anului trecut in comparatie cu anul precedent. In primul trimestru am inregistrat cea mai mare scadere ca urmare a conditiilor aspre de iarna si a cererii reduse de materiale de constructii de pe piata. Incepand cu luna mai scaderea cererii a inceput