Lipsa banilor, dar mai ales a oportunităţilor de pe piaţa muncii îi trimit pe adolescenţi peste hotare.
Iuliana a absolvit în acest an Colegiul Naţional „Octav Onicescu”. Ieri a susţinut ultima probă a examenului de bacalaureat, la sport. „Nu mi s-a părut atât de greu. Au fost şi probe uşoare şi mai puţin uşoare, dar eu sper să îl iau cu o notă mai mare de 9”, spune tânăra. Cea mai mare dorinţă este să devină studentă.
După patru ani de muncă, finalizaţi cu medii de peste 9, Iuliana se teme că visul ei nu va deveni realitate. „Vreau să merg la facultate, dar trebuie să intru la buget, pentru că părinţii mei nu-şi permit să-mi plătească studiile. Dacă nu voi intra la facultate, îmi voi căuta de lucru în afara ţării”, spune botoşăneanca. La fel ca Iuliana sunt mulţi alţi tineri dezamăgiţi de posibilităţile care li se oferă în ţară. „Am o soră mai mare plecată în Italia şi am de gând să merg la ea. Nu am şanse să intru la facultate şi aici în Botoşani unde să mă angajez?”, se întreabă Andrei, un tânăr care a absolvit Grupul Şcolar „Petre Rareş”. Deşi îşi doresc un viitor mai bun pentru copii, unii părinţii nu au puterea să-i ajute. „Am vrut întotdeauna ca fiul meu să devină medic, dar am rămas fără serviciu de jumătate de an şi nu-mi permit să-l susţin financiar la facultate”, ne-a spus şi Niculina Coţovanu, mama unui elev din Dorohoi.
14 locuri de muncă pentru cei cu studii liceale
Aproape 3.500 de elevi au absolvit în acest an cursurile liceale şi au susţinut examenul de bacalaureat. Mulţi dintre ei îşi vor continua studiile în facultăţile din România, însă o parte se vor orienta spre un job. Şansele ca tinerii să-şi găsească de muncă sunt extrem de mici, lista locurilor vacante puse la dispoziţia Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă fiind foarte subţire. Angajatorii botoşăneni au pregătit pentru absolvenţii de liceu în acestă săptă