Știai că în organismul nostru există un mecanism bine reglat, asemănător unui ceas? Fără el, acţiunile noastre reflexe ar fi realizate haotic. Astfel, noaptea, în loc să dormim, am simţi nevoia să fim activi. Află mai multe despre acest ceas și despre cum ne influenţează sănătatea. Nu ticăie, nu are nevoie de baterii și teoretic ţine o viaţă. Este vorba despre ceasul nostru intern, un mecanism aflat în creier și care controlează și iniţiază o serie de procese biologice, cum ar fi somnul, temperatura corpului, secreţia de hormoni și acţiunile digestive.
Denumit știinţific ritm circadian, acest ciclu, de peste 24 de ore, este cel care stabilește când ne trezim, când ne e somn, când ne e foame și când avem un apetit sexual mai crescut. Pe cât de precis este, pe atât de fragil poate fi sub influenţa factorilor externi.
Astfel, orice activitate făcută în momentul nepotrivit (mai ales o activitate care se repetă la un interval de timp, cum ar fi somnul) poate perturba echilibrul tipic elveţian al acestui bioritm. De aceea, persoanele care lucrează în schimburi sau cele care obișnuiesc să zboare des cu avionul în ţări aflate pe alte meridiane se confruntă cu probleme de somn sau cu tulburări digestive.
Pasăre de noapte sau de zi?
Așa cum culoarea ochilor diferă de la o persoană la alta, și bioritmul este diferit în funcţie de individ. Astfel, s-a dovedit că aproximativ 30 la sută din populaţie are ritmul circadian „perturbat”.
O parte din cei cu ritmul circadian perturbat se culcă mai târziu și dorm dimineaţa până mai târziu („păsările de noapte“). Cealaltă parte nu se pot culca decât devreme și se trezesc cu noaptea în cap, intrând imediat „în priză” pentru noua zi („păsările de zi“).
70 la sută din populaţie se poate adapta la un anumit program de somn în funcţie de necesităţi și de prog