Bulgarii sunt chemaţi mâine la urne, în primele alegeri legislative de la intrarea ţării în Uniunea Europeană. Politicienii bulgari promit măsuri dure anticorupţie. În campanie a înflorit însă traficul cu voturi. Eterna şi fascinanta Bulgarie
George Rădulescu
Mai citeşte şi:
Bulgaria îşi alege duminică Parlamentul. Există riscul organizării unor alegeri anticipate
Sărăcia face ca un sfert dintre bulgari să-şi văndă voturile
Bulgaria verifica toti posesorii de Bentley pentru posibile cazuri de evaziune fiscala
Are cravată, călătoreşte în maşini luxoase, iar clientela sa e recrutată democratic, din toate partidele. E brokerul de voturi, „ultima invenţie bulgărească în materie de corupţie”, după cum spune un reprezentant al unui ONG de la Sofia. Aparent, munca lui e sezonieră. Dar de când cu multitudinea de alegeri şi campanii - europene, locale, parlamentare - brokerul de voturi este destul de ocupat.
30 de leva votul
Misiunea lui e simplă: să strângă pentru client cât mai multe voturi, la un preţ cât mai mic. „Un vot e plătit de partid în medie cu 100 de leva (aproximativ 50 de euro). Dar la alegătorul care-l vinde ajung cel mult 30 de leva”, spune Teodor Dechev, lider într-o organizaţie patronală. Noutatea în alegerile din acest an, adaugă el, este că brokerul nu se mai ocupă doar de un partid.
Corupţia electorală este doar una dintre feţele corupţiei de care se plâng unii bulgari. Guvernarea din ultimii patru ani, dominată de socialişti, a fost marcată de cazuri de corupţie la nivel înalt, fapt ce a determinat Uniunea Europeană să suspende milioane de euro din fondurile destinate Bulgariei.
Persoane suspectate de crimă organizată au primit imunitate temporară după ce au devenit parlamentari. Fostul ministru de interne Rumen Petkov a fost obligat să de