Patru din zece bărbaţi români peste 40 de ani suferă de adenom de prostată, una dintre cele mai frecvente afecţiuni în rândul lor. Tratamentele moderne sunt eficiente în tratarea bolii. Adenomul sau mărirea în volum a prostatei este o tumoare benignă, deci necanceroasă, care apare mai frecvent după vârsta de 40 de ani, ca urmare a modificărilor hormonale. În funcţie de stadiul bolii, medicul decide care este cel mai indicat tratament: medicamentos sau chirurgical.
Boala dă tulburări urinare
Primele simptome care trebuie să alarmeze sunt tulburările urinare. Astfel, urinarea devine dificilă, apar senzaţiile de golire incompletă a vezicii şi de vezică plină, presiunea scăzută a jetului urinar, precum şi nevoia frecventă de a merge la toaletă pe timpul nopţii.
Netratată, boala poate duce la complicaţii precum: infecţii ale tractului urogenital (uretrite, cistite), retenţie de urină, calculi vezicali şi chiar insuficienţă renală.
Nu lua pastile la întâmplare!
Medicul specialist este cel mai în măsură să recomande tratamentul potrivit în cazul adenomului de prostată. Medicii îi sfătuiesc pe bărbaţii cu o astfel de afecţiune să vină la control încă de la apariţia primelor simptome, în loc să se „trateze” singuri cu pastile pe bază de plante, pentru că lucrurile se pot complica.
Simptomele măririi în volum a prostatei se pot confunda cu cele ale cancerului de prostată, de aceea este bine să mergi la medic pentru diagnosticul corect.
Vaporizarea endoscopică cu plasmă, cea mai nouă metodă
Practicată deja în alte ţări de trei ani, vaporizarea cu plasmă se poate efectua de curând şi la noi în ţară. Operaţia presupune îndepărtarea ţesutului adenomic cu ajutorul unui electrod cu formă de ciupercă, străbătut de un curent electric, care generează o pernă de plasmă l