Numărul autorizaţiilor de taxi a crescut, locurile de staţionare sunt aceleaşi, dar plouă cu amenzi de la Poliţia Comunitară. Numărul crescut de autorizaţii de taximetrie oferite şoferilor, în raport cu locurile puţine de staţionare special amenajate acestora, este motiv de conflict între autorităţi şi taximetrişti. Liderul Sindicatului Independent al Taximetriştilor de Pretutindeni, Leontin Herec, acuză municipalitatea că nu asigură condiţii normale. „Sunt prea puţine locuri de staţionare, dacă am fi patru taximetrişti la 1.000 de locuitori, cum scrie în lege, atunci staţiile existente în toată Timişoara ar fi suficiente. Dar, în acest moment, staţiile sunt arhipline, iar taximetriştii sunt cu 1.000 şi ceva în plus”, a declarat Herec.
Taximetriştii sunt supăraţi şi pentru că agenţii de poliţie ies la vânătoare pentru a-i prinde parcaţi în alte locuri decât staţiile special amenajate. „Am amendat în jur de 25 de taximetrişti, dar nu am acordat în niciun caz amenda maximă, ca să nu facem diferenţiere”, a precizat Dana Seracin, purtător de cuvânt a Poliţiei Comunitare.
Autorităţile se apără
„Numărul de autorizaţii a fost crescut în urma unor solicitări, au avut loc dezbateri publice şi s-a hotărât în Consiliul Local creşterea numărului de autorizaţii. Legat de numărul maxim posibil, consilierii hotărăsc după propria lor conştiinţă când spun stop”, a explicat Flavius Boncea, purtător de cuvânt al Primăriei Timişoara.
Cine nu ia amendă
Din cauză că nu au loc destul în staţiile special destinate lor, mulţi taximetrişti staţionează pe unde apucă şi sunt imediat amendaţi de agenţii de poliţie. Amenda minimă aplicată este de 250 de lei şi a fost instituită prin hotărâre de consiliu local. Poliţia Comunitară Timişoara nu aplică amenda dacă taxiul aşteaptă un client care a făcut comandă telefonică.