Supa rece de cartofi cu ceapa
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 lamaie, 300 g cartofi, 4 cepe verzi, 2 cepe uscate (potrivite), 2 linguri ulei, 800 ml zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 150 ml lapte, sare, piper macinat, 1 ceapa rosie (mica), 1 ardei iute rosu, 2 linguri iaurt, 1/2 legatura codite de ceapa verde.
Mod de preparare: * Se spala lamaia cu apa fierbinte, se sterge, se rade coaja si se stoarce zeama. * Cartofii curatati de coaja se taie bucatele. * Se curata ceapa verde si se taie rondele. * Se curata ceapa uscata, se toaca marunt si se dunstuieste in uleiul incins, pana ce devine sticloasa. Se adauga cartofii si zeama de legume si se fierb la foc potrivit - cu capac - circa 10-15 minute. Se incorporeaza laptele si rondelele de ceapa verde si se mixeaza toate in robotul de bucatarie. Se adauga coaja rasa de lamaie, se drege supa cu zeama de lamaie, sare si piper si se da la rece. * Se curata ceapa rosie si se taie felii subtiri, iar ardeiul iute curatat de seminte si nervuri se taie marunt. * Se garniseste supa cu codite de ceapa verde, felii de ceapa rosie si ardei iute si se serveste rece.
Peste cu Gremolata
Ingrediente (pentru 2 portii): 80 g bacon, 1 ceapa, 1 lingura capere, 4 sardele (din conserva), 1 legatura marar, 1 lingura unt, 2 linguri pesmet; 2 fileuri de peste alb (a cca 250 g), sare, piper macinat, 2 lingurite faina, 1 lingura unt topit.
Mod de preparare: Pentru Gremolata - Se taie baconul cubulete, ceapa curatata se toaca marunt, caperele se toaca, iar sardelele se taie marunt. * Se pune baconul impreuna cu untul intr-o tigaie si se prajeste pana ce devine crocant. Se adauga pesmetul, se lasa sa se rumeneasca, se scot apoi din tigaie si se amesteca cu ceapa, caperele, sardelele si mararul taiat marunt. * Se spala pestele, se zvanta, se sareaza, se pipereaza, se da prin faina si se praj