Ce ascunde de fapt acest episod mediatic?
Alerta gripei mexicane a aparut brusc in peisajul mediatic din luna aprilie a acestui an, fiind prezentata intr-un mod cat se poate de alarmist. Inca de la inceput, informatia a fost tratata destul de straniu. Totul a inceput intr-una din marile crescatorii industriale de porci din localitatea Perota a statului mexican Veracruz. Populatia locala a fost puternic afectata. La inceput, autoritatile mexicane au crezut ca au gasit "pacientul zero". Era vorba despre Edgar Hernandez, un fermier care s-a imbolnavit la sfarsitul lunii martie. Totusi, pe 30 aprilie, centrul de control din Atlanta a publicat un alt raport despre un nou caz, tot in Mexic, in care se vorbea deja despre virus la jumatatea lunii martie, cu 15 zile mai devreme. In paralel, au mai aparut si alte cazuri, in Statele Unite. In lunile martie si aprilie ale acestui an, au fost depistate peste 2200 de cazuri de gripa porcina in Mexic si in sud-estul Statelor Unite, ele provocand peste 20 de decese.
Am putut astfel urmari, in direct, pe micile noastre ecrane, evolutia maladiei. Inca de la inceput, au aparut cateva fapte surprinzatoare, care au dus la o oarecare reticenta fata de informatie:
1. Virusul gripei se propaga de obicei in timpul sezonului rece, fiind transportat de catre curentii de aer, si este oprit in sezonul cald. Or, cazurile semnalate aparusera in plina vara. Gripa aviara a venit din tarile calde, iar cea porcina a pornit din Mexic. De cativa ani au aparut niste virusi indiferenti fata de temperatura.
2. Gripa a fost la inceput numita "mexicana", mai apoi "porcina", pentru a fi botezata, in final, dupa numele virusului ei. Dar despre ce virus este vorba mai exact?
La porci, gripa este o maladie infectioasa recurenta, care afecteaza in mod regulat crescatoriile. Virusul aflat la baza epidemiei de gripa porcina face part