Fructele şi legumele proaspete nu sunt suficiente pentru a prepara o salată sănătoasă. Foarte important este şi tipul de ulei pe care îl foloseşti, care poate avea diferite proprietăţi nutritive. 1Uleiul de floarea-soarelui, bogat în vitamina E
Uleiul de floarea-soarelui este indicat în prevenirea bolilor cardiovasculare datorită conţinutului ridicat în acizi omega-6. De asemenea, sursă bogată de vitamina E, uleiul de floarea-soarelui are efect protector pentru membranele celulare. Studiile recente arată că este un bun reglator al sistemelor endocrin şi nervos, scade nivelul colesterolului „rău”, combate sterilitatea. În plus, acizii graşi nesaturaţi pe care îi conţine îl fac să-şi păstreze proprietăţile pentru mai mult timp.
2Protecţie anticancer cu ulei de măsline
Specialiştii afirmă că uleiul de măsline previne bolile cardiovasculare, stimulează producţia bilei şi facilitează astfel digestia, combate ulcerul şi gastrita şi scade nivelul colesterolului „rău”. Studiile au arătat că, la persoanele care consumă zilnic aproximativ două linguri de ulei de măsline, scade nivelul colesterolului „rău“. În plus, uleiul de măsline şi-a dovedit eficacitatea în prevenirea cancerului de colon şi în reducerea riscului de apariţie a cancerului de sân.
3Uleiul de şofrănel, elixir antiaging
Foarte bogat în vitamina E, uleiul de şofrănel scade nivelul colesterolului şi previne ateroscleroza. Adăugat în salate, el întârzie îmbătrânirea organismului, datorită concentraţiei mare de antioxidanţi.
4Uleiul din nuci, indicat copiilor
Acest ulei este o sursă bogată de minerale (calciu, fier, fosfor, zinc, magneziu, potasiu şi sulf), dar şi de vitamine (A, B1, B2, C şi E). El este recomandat copiilor, dar şi persoanelor care au diverse carenţe în organism. În plus, acizii nesatura