România se află în parametrii agreaţi cu Fondul Monetar Internaţional la semnarea împrumutului extern, însă măsurile populiste din anul electoral ar putea să-i afecteze rapid credibilitatea, a declarat reprezentantul în regiune al FMI, Tonny Lybek, citat de Reuters.
O misiune a experţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) va veni în România la începutul lunii august pentru a evalua progresul ţării, înainte de aprobarea celei de-a doua tranşe din împrumutul semnat cu FMI.
Citiţi şi:
Geoană: deficitul bugetar ar putea depăşi în acest an nivelul convenit cu FMI
FMI şi CE ar putea bloca următoarele tranşe pentru România - analişti
Deficitul bugetar a ajuns la 2,7% din PIB în primul semestru, sub ţinta convenită cu FMI
Bugetul general consolidat a avut un deficit de 2,7% din PIB în perioada ianuarie-iunie, încadrându-se în ţinta fixată.
„Datele preliminare arată că România se află în termenii negociaţi, dar o concluzie finală va fi luată după prima evaluare a programului”, a spus Lybek.
Ca parte a acordului, România trebuie să facă reforme în sectorul public, precum transparentizarea politicii salariale şi eficiencizarea cheltuielilor bugetare.
Lybek a mai spus că reculul de 6,2% a produsului intern brut din primul trimestru, mai mare decât se estima, ridică provocări bugetare care ar putea necesita o revizuire a eficienţei privind modul în care se colectează taxele şi o prioritizare a viitoarelor cheltuieli.
Pentru al doilea trimestru, expertul nu exclude o nouă „deteriorare” a PIB-ului, comparativ cu estimările anterioare ale Fondului.
Marea provocare: deficitul bugetar
„Măsurile populiste ar putea fi tentante, dar sunt extrem de periculoare pentru stabilitatea economică, întrucât pot afecta rapid credibilitatea. Apreciem că, până acum, Guvernul a decis să reziste acestor presiuni”, a