Ideale pentru zilele caniculare, băuturile revigorante preparate din frunzele, din florile sau din fructele plantelor medicinale pot fi consumate, fără restricţii, atât de către persoanele sănătoase, cât şi de cele bolnave. Ceaiurile din fructe de pădure, rozmarin, mentă, busuioc, hibiscus, preparate separat sau în amestec, sunt tonice, vitaminizante, energizante şi foarte plăcute la gust. Deoarece ele nu conţin cofeină, pot fi băute în orice moment al zilei. Ca băuturi energizante, ceaiurile tonice hidratează organismul şi sunt o alternativă sănătoasă la răcoritoarele din comerţ.
Fructele de pădure adună energia naturii
Fructele de pădure, frunzele, tulpinele şi florile acestora sunt bogate în vitamine, minerale şi flavonoide. Infuziile şi decoctul preparate din aceste plante au efecte revigorante incontestabile. Mai mult, fitoterapeuţii spun că delicioasele fructe înglobează şi energia benefică a pădurii în care cresc.
Cei care consumă astfel de ceaiuri pe timpul verii vor avea suficientă energie, iar temperaturile ridicate nu le vor afecta sănătatea. Dacă preferi ceaiurile din fructe de pădure (fragi, măceşe, zmeură), trebuie să pui la macerat o linguriţă de fructe bine zdrobite într-o cană cu apă, timp de cel puţin trei ore. După aceea, pui maceratul la foc şi, după preferinţă, îl amesteci cu miere sau cu puţină scorţişoară.
Rozmarinul «adună» vitaminele din hrană
Infuzia de rozmarin se bea călduţă, eventual îndulcită cu miere sau cu sirop de muguri de brad. În perioadele toride se consumă două-trei căni pe zi.Ceaiul este tonifiant şi revitalizant, iar specialiştii au constatat că planta contribuie la asimilarea vitaminelor de orice tip, din hrana consumată.
Dacă te confrunţi cu o oboseală persistentă, poţi să prepari şi decoct din rozmarin. Acesta se face din aceleaşi ingr