Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat astăzi că nu poate fi pus semnul egal în ceea ce priveşte dosarele nucleare nord-coreean şi iranian, adăugând că programele nucleare "pot fi doar paşnice şi pot fi derulate doar în cadrul permis de organizaţiile internaţionale, cum ar fi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)", relatează Agerpres. " Pe mine personal mă îngrijorează mult mai mult situaţia din Coreea de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), pentru că dacă Iranul are un dialog cu comunitatea internaţională, Coreea de Nord în acest moment a rupt practic toate contactele sale ", a declarat şeful statului rus, astăzi , într-un amplu interviu acordat mass-media italiene pe subiecte stringente din actualitatea internaţională, înainte de summitul G8 din Aquila (8-10 iulie). Medvedev nu s-a abţinut să critice lipsa de acţiune a grupului de ţări mandatat să discute, în format de şase, în problema nucleară a Phenianului, cu toate că şi Rusia face parte din el.
Negocierile în şase (cele două Corei, Statele Unite, China, Japonia şi Rusia) au început în august 2003, însă Coreea de Nord s-a retras în luna aprilie a.c.din tratative.
" Iar, în acest timp, Coreea de Nord îşi continuă testele nucleare, lansările de rachete. Rachetele utilizate în prezent de Phenian zboară deja la o distanţă apreciabilă ce depăşeşte raza medie de acţiune. Aceasta nu poate să nu îngrijoreze Rusia, întrucât se află în vecinătatea Peninsulei Coreea ", şi-a manifestat preocuparea Dmitri Medvedev, în ziua în care regimul de la Phenian a efectuat şapte lansări de rachete, conform serviciilor de informaţii sud-coreene.
" Noi am avut tradiţional relaţii destul de bune de parteneriat cu RPDC, dar ceea ce se întâmplă acolo în acest moment nu poate să nu ne îngrijoreze. De aceea, Rusia, împreună cu restul ţărilor participante la n