George Popescu (foto) creşte în subsolul casei sale din Dăbuleni peste 200 de şinşile. Prima familie de animale, formată din patru femele şi un mascul, a cumpărat-o în urmă cu patru ani, din Ungaria, cu 300 de euro. „Este o afacere din care am profit în vreme de criză“, spune Popescu, de profesie inginer. CLICK aici pentru FOTOGALERIE! Crescătorul afirmă că are cumpărători care îl găsesc şi pe Internet, aşa că se gândeşte să-şi dezvolte afacerea şi să se apuce şi de export.
„Ştiu că în străinătate blana lor este la mare căutare. O haină poate ajunge şi la 70.000 de euro. În următorii cinci ani cu siguranţă voi intra pe pieţele străine, dar eu şi acum fac bani“, a mai spus George Popescu (50 de ani). Pentru o familie, formată din cinci exemplare preţul este între 600 şi 900 de euro.
Bărbatul spune că va lăsa afacerea pe mâna copiilor. „Am fost printre primii care am intrat pe piaţă. Voi lăsa afacerea cuiva din familie, deşi fiii mei nu sunt la fel de interesaţi ca şi mine de creşterea şinşilelor.Totuşi din vânzarea lor i-am ţinut în facultate“, a mai precizat crescătorul.
Potrivit acestuia, hrana animalelor costă cinci lei pe lună şi înseamnă fân şi 800 de grame de concentrate, iar în încăperea unde stau trebuie să fie o temperatură de 18-20 de grade Celsius.
Vecinii îl consideră pe George Popescu un om care scoate bani şi din piatră seacă, dar despre şinşile nu ştiu prea multe. „Ce sunt alea, muică? Am auzit că domnul George face bani din asta, dar nu ştiu ce sunt. Vin oameni, îi trec pragul şi ies cu o cuşcă în mână“, spune Ioana Drăgoi (72 de ani).