Acordul interguvernamental pentru proiectul Nabucco va fi semnat, pe 13 iulie, la Ankara, de statele participante la realizarea gazoductului, printre care şi România, a declarat ministrul economiei, Adriean Videanu.
Gazoductul, care ar urma să lege resursele din zona caspică şi Orientul Mijlociu de Europa de Vest, este considerat o prioritate a UE pentru reducerea dependenţei de importurile de gaze naturale din Rusia. Proiectul, despre care se vorbeşte de mai bine de 10 ani, a întâmpinat numeroase probleme, printre care şi pretenţia Turciei de a reţine 15% din gazele tranzitate. „Din câte ştiu eu (chestiunea - n.r.) este rezolvată, dar nu cunosc detalii”, a spus ministrul, citat de Mediafax.
Totodată, în ultimele zile, Ankara s-a declarat deschisă unei cooperări cu Rusia în cadrul gazoductului concurent, South Stream. „Pentru noi, pentru Turcia, Nabucco rămâne prioritatea principală şi aşa va fi şi de acum înainte”, a declarat însă, ieri, la Bucureşti, ministrul de externe al Turciei, Ahmet Davutoglu. El a dat de înţeles că nici acordul semnat recent de un important furnizor al Nabucco, Azerbaidjan, pentru livrarea de gaze către Rusia, nu va afecta negativ proiectul european. „Credem că toate aceste proiecte pot să vină şi să servească intereselor noastre în ceea ce priveşte energia”, a declarat oficialul turc. Semnarea acordului interguvernamental este una dintre ultimele etape înainte de începerea procedurilor de atragere a finanţării, estimată la opt miliarde euro, şi demararea lucrărilor.
Colaborare cu Azerbaidjan
Mai multe companii româneşti, precum Romgaz Mediaş, Oil Terminal Constanţa, Conpet Ploieşti şi Oltchim Râmnicu Vâlcea, ar putea intra în parteneriat cu compania azeră de stat SOCAR, care de doi ani încearcă să intre pe piaţa energetică românească, a spus Videanu, aflat în vizită în Azerbaidjan. (A contr