Numai câteva bănci au coborât sub dobânzile maxime impuse de autorităţi. Cu costuri similare, ofertele sunt diferenţiate doar de veniturile minime cerute clienţilor. Ofertele de finanţare pe programul „Prima Casă“ depuse de bănci au costuri aproape identice. Astfel, costurile efective ale împrumuturilor contractate în euro vor fi în intervalul 5,57% – 5,74%, potrivit calculelor Capital, pe baza informaţiilor oferite de opt bănci. Creditele în le
Numai câteva bănci au coborât sub dobânzile maxime impuse de autorităţi. Cu costuri similare, ofertele sunt diferenţiate doar de veniturile minime cerute clienţilor.
Ofertele de finanţare pe programul „Prima Casă“ depuse de bănci au costuri aproape identice. Astfel, costurile efective ale împrumuturilor contractate în euro vor fi în intervalul 5,57% – 5,74%, potrivit calculelor Capital, pe baza informaţiilor oferite de opt bănci. Creditele în lei, ca întotdeauna, sunt mult mai scumpe: dobânzile anuale efective din ofertele băncilor sunt între 13,45% şi 14,13%.
„Diferenţele dintre oferte nu sunt mari“, confirmă preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Şaramet. Potrivit acestuia, cea mai avantajoasă ofertă pe lei a fost depusă de CEC Bank, instituţie care nu va acorda împrumuturi şi în euro. În schimb, unele bănci vor oferi numai credite în euro.
Singura departajare între toate cele 20 de bănci care vor participa la programul «Prima Casă» urmează să fie făcută de condiţiile de eligibilitate pe care acestea le impun celor care doresc să se împrumute.
Criteriile de eligibilitate vor diferenţia ofertele bancare
Principalul impediment în contractarea unui împrumut prin programul «Prima Casă» va fi, ca şi până acum, nivelul minim al veniturilor nete eligibile de care trebuie să dispună doritorii. Valoarea maximă a împrumuturilor ipotecare garantate de stat