Doar 69 de milogi au fost amendaţi de la începutul anului, iar Protecţia Copilului se laudă că a reuşit să consilieze 25 de familii.
Timp de o săptămână, „Adevărul de Seară” a desfăşurat o campanie intitulată „Scăpaţi oraşul de cerşetori!”, în cadrul căreia reporterii au luat legătura cu toate instituţiile care au un rol în combaterea acestui fenomen.
Bilanţul autorităţilor explică de ce la fiecare colţ de stradă sucevenii sunt agasaţi şi chiar agresaţi, verbal sau fizic, de către cerşetori. De la începutul anului, poliţiştii comunitari au reuşit să amendeze doar 69 de persoane, care au revenit însă în locurile în care obişnuiau să cerşească, asistenţii sociali s-au limitat la acţiuni de consiliere, iar ultima campanie de prevenire desfăşurată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean a avut loc anul trecut.
Localnicii, mai informaţi decât autorităţile
În timp ce autorităţile s-au declarat neputincioase, sucevenii au lăudat campania „Adevărul de Seară” şi ne-au semnalat, pe site-ul suceava.adevarul.ro şi la sediul redacţiei, cazuri concrete şi poveşti despre cum au fost agresaţi de cerşetori. „Acum câtva timp, era un ţigănaş de vreo zece ani care cerşea. M-a rugat să-i dau un bănuţ şi, în glumă, i-am zis că nu am mărunt. Auzind asta, a scos de sub haine un teanc uriaş de bani şi mi-a zis fără să clipească: «Hai că-ţi dau rest»”, ne-a scris un sucevean.
În cadrul campaniei, reporterii “Adevărul de Seară” au publicat pe site filme şi fotografii din tot oraşul şi chiar au semnalat telefonic, la Protecţia Copilului, cazul unui minor obligat de mamă să cerşească. Răspunsul primit de la oficiali a fost unul halucinant. Asistenţii nu pot interveni fără să primească o “fişă pentru semnalarea cazurilor de exploatare a copilului prin cerşetorie”.
Exemplu
Pentru a scăpa de cerşetori, Primăria din Oradea a împărţit în oraş mii de fluturaşi, a