Pentru Mălina Ciobanu, vioara este instrumentul preferat, cel mai bun prieten, dar şi biletul către o carieră de succes. La 10 ani, fata ştie deja că vrea să ajungă ca Paganini
Mălina Ciobanu a reuşit ca la doar zece ani să-şi uimească atât familia cât şi profesorii cu talentul pe care-l are. Deşi de abia a trecut în clasa a IV-a, micuţa urmează cursuri de vioară la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, după ce a studiat deja toate partiturile pentru acest instrument până la nivelul clasei a XII-a. „O lucrare nu iese din prima excelent, ci în fiecare an trebuie muncit la ea”, spune Mălina.
Micuţa violonistă s-a îndreptat spre o carieră în domeniul muzicii în urmă cu patru ani. „Verişoarele mele au studiat la Conservator şi mi-au sugera să cânt la un instrument. Ele doar mi-au spus, iar eu am ales instrumentul”, îşi aminteşte Mălina.
Astfel, în urmă cu patru ani, a dat admitere la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” şi a intrat cu nota zece. Aici a fost îndrumată de profesorul Calistrat Catargiu şi, pentru că reuşea să înveţe totul cu uşurinţă, partiturile au devenit din ce în ce mai grele.
„La început a fost puţin mai greu, dar după ce
m-am acomodat, a fost o plăcere pentru mine. Vioara este jumătate din viaţa mea, iar cealaltă jumătate este familia”, spune micuţa violonistă. În clasa a III-a a studiat inclusiv materia de liceu. „A avut posibilitatea să facă doi ani într-unul, dar a refuzat pentru că a spus că vrea să termine şcoala alături de colegii ei”, precizează Elena Ciobanu, mama Mălinei. Artista studiază zilnic câte patru sau cinci ore, iar pentru a se perfecţiona a participat la cursuri de „Master Class” cu celebri violonişti printre care Şerban Lupu, Alexandru Tomescu şi Florin Paul.
Mălina a participat la numeroase concursuri şi a cântat pe scene din ţară şi din străinătate la invitaţia mai multor fundaţii