Odată cu introducerea admiterii în clasa a IX-a pe baza mediilor din gimnaziu şi a tezelor unice, notele au crescut de la an la an. Actualul sistem de admitere la liceu este contestat de directorii liceelor bune. Elevii optează pentru profilurile teoretice, chiar dacă nu găsesc de lucru după absolvire. Mai citeşte şi:
Andronescu: 52 % dintre elevi au optat pentru specializărea matematică-informatică
adevarul.it - 30.000 de elevi din Italia nu au fost admişi la BAC-ul 2009
Calendar Bacalaureat 2009
Bucureşti: Bacalaureatul întârziat mai bine de două ore, din cauza unei defecţiuni la server
Bacalaureatul de ieri, bacalaureatul de azi
George Cazacu, directorul Colegiului Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti, afirmă că actualul sistem de admitere bazat pe mediile generale ale anilor de studiu şi notele obţinute la tezele cu subiect unic nu stabileşte o ierarhie corectă între şcoli.
Tezele cu subiect unic nu fac decât să umfle notele de intrare la liceu. „Înainte de tezele cu subiect unic, ultima notă era mult mai mică. În 1998, când sistemul de admitere a fost unul mixt, adică 50% a contat nota de la capacitate şi 50% examenul de admitere, media a fost de 8,50. În anii dinainte, nota de admitere oscila în jurul notei 8”, spune George Cazacu.
Colegiul este al doilea pe ţară în topul celor mai bune instituţii de învăţământ preuniversitar. Cea mai mică notă de admitere în liceu a fost 9,42, la profilul filologie.
În opinia lui, un alt argument pentru schimbarea sistemului de admitere la liceu este faptul că un examen ar asigura o proporţie mai bună între fete şi băieţi.
„La noi vin mai mult fetele. Ele sunt mai constante şi mai aplecate spre studiu, în detrimentul băieţilor, care au note mai mici, dar sunt capabili de performanţe”, a explicat Cazacu. Statistica