Oamenii din jurul Puterii sunt consideraţi în literatura de specialitate occidentală surse de prim rang pentru istoria regimurilor politice. Atât în privinţa ţărilor capitaliste, cât şi foste comuniste. La noi, sub tirul repetatelor aşa-ziselor "condamnări ale comunismului", amintirile foştilor demnitari sunt puse sub tăcere. "Nu dă bine", se justifică adesea istoricii care vor să aibă o imagine "curată". Spre exemplu, Dumitru Popescu a scris în ultimii ani mai multe volume de memorii, în care tratează, în calitate de participant direct, o serie de aspecte sensibile ale politicii interne şi externe a României comuniste.
Dumitru Popescu a fost alături de Nicolae Ceauşescu la majoritatea vizitelor în Statele Unite, fiind în consecinţă un bun cunoscător al naturii relaţiilor bilaterale. Amintirile sale ne relevă faptul că afaceriştii americani erau deosebit de dornici să-l întâlnească pe şeful statului român, pentru a pune la punct relaţii comerciale cu ţara noastră. Prezentăm mai jos relatările lui Dumitru Popescu despre subiect, publicate în cartea "Cronos autodevorându-se..., Panorama răsturnată a mirajului politic. Memorii II", apărută la Editura Curtea Veche în 2006, la paginile 210-219. Selecţia textului aparţine redacţiei.
"Avea loc aşadar vizita unui şef de stat, urmând un program întocmit de Casa Albă, desfăşurând-se sub oblăduirea înaltelor autorităţi de la Washington. Şi totuşi... Am fost oaspeţii a două dintre cele mai mari companii industriale - General Motors şi Douglas Company - pătrunzând în marea hală de maşini a celei dintâi şi în hangarul unde se construia ultimul tip de avion pentru călători aparţinând celei de-a doua.
Am fost însă luaţi în primire, ghidaţi şi informaţi de funcţionarii de la Public Relations, în maniera simplistă, sumară şi incompetentă, specifică acestui omniprezent biro