În doar 48 de ore, poliţiştii din staţiunea Mamaia au dat câteva zeci de amenzi vânzătorilor ambulanţi de pe litoral. Sancţiunile primite nu îi sperie însă pe comercianţi, care găsesc metode ingenioase pentru a scăpa de ele. Controalele efectuate de autorităţile sanitare au arătat că majoritatea produselor comercializate de vânzătorii ambulanţi sunt adevărate focare de infecţie. Îi găseşti de la primele ore ale dimineţii patrulând pe plajele de pe întreg litoralul. Nu se lasă uşor intimidaţi de intervenţia autorităţilor şi renunţă cu greu la marfa pe care o au. Vânzătorii ambulanţi au devenit, în ultimii ani, o pată de culoare, o emblemă negativă care atârnă greu asupra serviciilor oferite de hotelierii de pe litoralul românesc. Autorităţile spun că o mare parte din vină pentru dezvoltarea acestei „meserii“ o au chiar turiştii care cad în plasa vânzătorilor.
„În urma acţiunilor întreprinse pe litoral, agenţii au dat, în 48 de ore, nu mai puţin de 64 de amenzi. Avem în permanenţă 10 patrule, însă vânzătorii au învăţat să se ascundă. Mai mult, majoritatea acestora sunt copii care nu au mai mult de 16 ani, astfel că amenda este redusă la jumătate“, a declarat şeful Poliţiei Mamaia, Iulian Dode. Oamenii legii spun că folosirea minorilor este o metodă de asigurare a venitului. În acest mod, comerciaţii reduc la minimum pierderile provocate de confiscarea bunurilor şi amenzi.
Poliţiştii sunt dezamăgiţi că această meserie este subvenţionată chiar de cei care o condamnă. Turiştii se plâng de numărul mare de vânzători care patrulează pe fiecare sector de plajă, însă tot ei sunt cei care cumpără de la aceştia şi le îngroaşă veniturile.
Un pericol pentru sănătate
„Numai în România se poate aşa ceva, parcă suntem în epoca primitivă. Orice aliment cumpărat de pe plajă este periculos pentru sănătate, nu există excepţii, iar consecinţ