Cea mai înaltă parte a Statuii Libertăţii îşi aşteaptă vizitatorii, pentru prima dată după atentatele de la 11 septembrie.
Redeschiderea a reprezentat atât un prilej de bucurie pentru doritorii de imagini de la înălţime, dar şi un loc inedit, deşi mai puţin confortabil, pentru cererea în căsătorie.
Organizatorii evenimentului au declarat că acest gest al tinerilor este un semnal clar că eforturile de a trece în uitare frica de atentate au dat roade, iar acum oricine se poate bucura de cel mai cunoscut simbol al libertăţii.
Accesul la coroană se face printr-o scară în spirală cu 168 de trepte care se îngustează tot mai mult până în vârf. Prin micuţele ferestre amplasate în coroana statuii poate fi văzută aleea care era odată străbătută de imigranţii americani.
Succes prezidenţial
Decizia de a redeschide pentru vizitatori coroana din Statuia Libertăţii este, în acelaşi timp, şi o încununare a efortuilor preşedintelui Obama de a se detaşa de atitudinile adoptate de Administraţia Bush cu privire la atentatele din 11 septembrie. Despre abordarea fostului preşedinte criticii au spus că nu a făcut nimic altceva decât să îngreuneze accesul străinilor în America şi să păteze imaginea ţării care, până atunci, era văzută drept un "pământ al făgăduinţei".
Imediat după sângerosul atentat terorist, accesul publicului în Statuia Libertăţii a fost interzis, decizie păstrată până în 2004, când a fost permisă doar vizitarea bazei construcţiei.
Măsuri de siguranţă
Autorităţile National Park au motivat atunci că scările statuii nu îndeplineau normele de securitate pentru incendii, aspect neglijat şi în construirea Turnurilor Gemene. Astfel la fost posibil ca, în atacul terorist de la World Trade Center, din 11 septembrie 2001, mulţi oameni să îşi piardă viaţa în încercarea de a scăpa pe scări.