Pe 5 iulie 1946, Parisul vedea prima oară un costum de baie indecent la vremea aceea, banal azi. Astăzi se împlinesc 63 de ani de când inginerul devenit creator de modă Louis Réard a lăsat audienţa de la o piscină publică din Paris cu gura căscată, când le-a prezentat primul bikini din lume. Sursa: NorthFoto
Pudibonzii au fost de-a dreptul oripilaţi de dimensiunile „obraznicului” costum de baie, care lăsa o lume întreagă să vadă indecentul buric, ascuns tainic până atunci de femeile care mergeau la plajă. Erau patru petice triunghiulare care acopereau aceleaşi zone pe care le acoperă, mai mult sau mai puţin, şi astăzi.
În prezent, oamenii asociază de multe ori termenul „bikini” doar cu perechile de chiloţi sau cu slipul tanga, dar, la origine, termenul descria primul costum din două piese, mulat şi decupat, piesa de rezistenţă fiind buricul.
Doar o stripteuză a acceptat să-l îmbrace
Outfitul era atât de extravagant şi de scandalos încât Réard, „părintele bikinilor”, nu a reuşit să convingă niciun model să-l îmbrace pentru prezentare. Singura îndeajuns de lipsită de scrupule care a acceptat să defileze în minusculul costum de baie a fost o stripteuză, Micheline Bernardini.
Ideea revoluţionarului bikini i-a venit inginerului pe plajele de pe Coasta de Azur, unde a remarcat că femeile îşi rulează voluminoasele costume de baie cât pot de mult pentru un broz cât mai extins. A considerat bikinii ca pe o eliberare a femeilor, a doua după recentul sfârşit al ocupaţiei naziste.
Aceeaşi idee năstruşnică, de a dezgoli mai mult femeile la plajă, i-a venit, aproape simultan, unui alt creator de modă, Jacques Heim. Produsul lui avea cam aceleaşi dimensiuni, de unde şi numele sugestiv, împrumutat de la cea mai mică particulă a materiei, „Atome”.
Război de marketing pe cer
Deşi cr