Un nou studiu relevă că dragostea unei mame nu este pe atât de necondiţionată pe cât am vrea să credem. Cercetătorii spun că e posibil ca o mamă să-şi iubească mai mult copilul dacă acesta este frumos la naştere. Credeţi că toţi copiii sunt frumoşi? Mai gândiţi-vă! Cercetarea condusă de savanţii de la Spitalul McLean care, aparţine de Universitatea Harvard arată că femeilor le este mai dificil decât bărbaţilor să privească un bebeluş cu defecte faciale. Descoperirea e cel puţin surprinzătoare.
Frumoşii sunt privilegiaţi
Nu a fost niciodată un secret că oamenii arătoşi au parte de lucruri bune, nici că cei „defecţi“ au mai multe şanse să-şi înceapă viaţa într-un orfelinat. Un studiu mai vechi realizat de cercetători israelieni arată că 70% din copiii abuzaţi sau abandonaţi aveau cel puţin un defect fizic evident care însă nu le afecta în niciun fel sănătatea şi nici potenţialul de educare, scrie Jeffrey Kluger în revista „Time“.
Doctorul Igor Elman, care a condus echipa de cercetători de la McLean, a întreprins acest studiu tocmai pentru a cerceta fenomenul în profunzime. Totuşi, noul studiu publicat miercurea trecută în ziarul online „PloS One“ ridică mai multe întrebări decât răspunsuri.
Pe vremea când studiau percepţiile asupra frumuseţii, psihiatrii de la McLean se aşteptau ca femeile să petreacă ceva mai mult timp decât bărbaţii exclamând drăgăstos în faţa fotografiilor cu bebeluşi simpatici. Echipa de la McLean cercetase în trecut reacţiile femeilor şi ale bărbaţilor la vederea unor fotografii cu portrete de adulţi.
Participanţii la studiu puteau apăsa o tastă pentru a privi mai mult timp acele feţe pe care le considerau atrăgătoare. Din cercetarea de atunci a reieşit că bărbaţii au apăsat tasta cu pricina de trei ori mai mult pentru a privi fotografiile cu femei frumoase, decât au făcut-o p