Produsele tradiţionale mureşene fac faţa concurenţei internaţionale. Producătorii îşi înregistrează produsele pentru a-şi păstra brandul şi a le transmite generaţiilor viitoare.
Judeţul Mureş se poate mândri cu 106 produse atestate şi înregistrate în Registrul Produselor Tradiţionale al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Mureş.
Conform Ordinului 690/2004 al Ministerului Agriculturii, aceste produse sunt obţinute din materii prime tradiţionale , iar procesul tehnologic este la fel ca în trecut. Produsul tradiţional este un produs unic pe piaţă, care se deosebeşte de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categori.
În judeţul Mureş aceste produse tradiţionale aparţin unui număr de 42 de producători mureşeni. ”Pe domenii de activitate avem atestate produsele a 30 de producători de lactate, cu diferite forme de brânzeturi, a doi producători de carne, a şapte producători de panificaţie şi a câte unui producător de bere, ulei şi murături”, a precizat Liviu Timar, directorul coordonator al DADR Mureş.
Moştenire pentru generaţiile viitoare
Printre primii producători mureşeni care şi-au înregistrat produsele în Registrul Produselor Tradiţionale se numără şi societatea Therezia Prod Com SRL din comuna Pănet, care are ca obiect de activitate producerea de brânzeturi. Societatea mureşeană şi-a înregistrat opt produse tradiţionale, printre care se numără şi caşcavalul afumat Therezia, caşcavalul împletit Therezia, Caşcavalul Pănet sau rulada Dalmy.
Toate aceste bunătăţi au ajuns pe mesele românilor din întrega ţară dar şi peste hotare. Principalul motiv pentru care societatea a hotărât să le înregistreze ca produse tradiţionale este dorinţa de le transmite mai departe generaţiilor viitoare.
„Sunt produse tradiţionale specifice zonei şi ar fi păcat să se