Preferă să vorbească prea puţin despre viaţa sa. Adoră în schimb să vorbească despre drumul spre glorie al sportivilor săi. Este omul care a reuşit să transforme clubul orşovean în cel mai puternic club nautic de juniori din ţară. La cei aproape 57 de ani, antrenorul emerit Beniamin Zabet poate spune că e un om împlinit. Îl găsim, zilnic, pe pontonul improvizat de pe marginea Dunării. Îşi priveşte cu admiraţie şi ambiţie sportivii pe care-i pregăteşte şi, din când în când, le aruncă câte un strigăt de îmbărbătare. Apoi, îşi întoarce privirea către noi şi îl rugăm să ne povestească viaţa printre ambarcaţiuni şi sportivi de valoare a celui care a fost odinioară preşedintele Federaţiei Naţionale de Kaiac-Canoe (FRK-C), iar acum antrenor emerit. Începe cu amintiri plăcute.
„Primul meu antrenor a fost Richard Ceranovski care m-a selecţionat în clasa a V-a. Practicam pe vremea aceea handbal, însă am renunţat în favoarea kaiacului, urmând ca în anii de liceu, să ajung, la un moment dat, cel mai bun junior din ţară. La juniori fiind, am intrat în lotul olimpic de seniori, pe vremea când marile valori ale kaiac-canoe, Vernescu, Sciotnic, Ivanov erau campioni mondiali, europeni şi olimpici”, ne spune Beniamin Zabet.
Anii de început au fost grei, dar a meritat
Fost component al Loturilor Olimpice de kaiac-canoe şi bob ale României (1971-1980), Beniamin Zabet şi-a început activitatea de profesor, la 22 ani, la Liceul „Ştefan Plavăţ” din Orşova. Au fost ani grei, dar în scurt timp a reuşit să aducă clubul orşovean pe culmile succesului, devenind cel mai puternic club din România. „Trebuia să lucrez cu vreo 30 de copii. Nu a fost uşor, însă pe parcurs, datorită nivelului de percepţie al copiilor de atunci, am reuşit”, îşi aminteşte antrenorul.
Cei doi copii îi urmează paşii
Beniamin Zabet se consi