Cei mai mulţi turişti vin aici doar pentru tratarea unor afecţiun. Mangalia poate fi considerată o staţiune balneoclimaterică permanentă, aici găsindu-se izvoare minerale exploatate de Sanatoriul Balnear. Turiştii sunt puţini, iar cei mai mulţi dintre localnici şi-au găsit de lucru în Saturn, Venus, Olimp sau 2 Mai. La Mangalia se tratează afecţiuni precum: reumatism cronic degenerativ şi inflamator, sechele, fracturi, entorse, luxaţii, afecţiuni neurologice centrale şi periferice, tulburări de circulaţie periferică, rinite şi bronşite cronice, astm bronşic, psoriazis, alergodermii cronice, anexite cronice, infertilitate secundară, gută, diabet, obezitate, litiaze şi infecţii urinare, dischinezii biliare, gastrite cronice hipoacide şi colopatii cronice.
Costurile sunt pe măsura complexităţii curelor de tratament. Pentru cei cazaţi la hotel Calatis, de o stea, trei proceduri într-o cură de cinci zile costă 252 de lei, iar patru proceduri ajung la 286 de lei. Separat se plăteşte cazarea: 55 de lei pentru o zi într-o cameră dublă, 109 lei într-o cameră single şi 189 de lei într-un apartament.
Turiştii-pacienţi au în camere televizor şi frigider. Pentru cazarea în Pavilionul B al sanatoriului, costurile diferă: 85 de euro pentru şase zile de tratament cu câte trei proceduri, sau 95 de euro cu patru proceduri. Maximum de tratament de 18 zile poate costa până la 223 de euro cu trei proceduri sau 248 de euro cu patru proceduri. Euro este cotat la 4,1 lei.
Oraş-staţiune
Plaja este neîngrijită, dar suficient de curată cât să facă faţă localnicilor. „Am venit la Mangalia în interes de serviciu. Vin în fiecare an şi îmbin utilul cu plăcutul. În alţi ani era mai aglomerat pe vremea asta. Cât despre plajă, nu arată prea bine, dar... merge!“, ne-a declarat Ghiţă din Hunedoara. Cei aflaţi pe nisip se pot răcori cu o bere la pahar, car