La 93 de ani, preotul Gheorghe Corlăţeanu încă mai slujeşte într-o biserică din Craiova, însă nu poate uita chinurile la care l-au supus comuniştii. Sursa: Alexandra Cătrăniță
Perioada comunistă a făcut multe victime şi în rândul celor care îşi dedicaseră viaţa lui Dumnezeu. Mulţi preoţi au fost torturaţi prin bătăi, înfometare şi duşi departe de familii. Au îndurat frig năprasnic, alte umilinţe în speranţa că vor fi eliberaţi şi vor putea să Îl slujeacă din nou pe Dumnezeu. Unii dintre ei nu au suportat chinurile la care au fost supuşi, alţii au supravieţuit.
Printre cei care nu au cedat umilinţelor se numără şi Gheorghe Corlăţeanu, care ne dezvăluie istoria acelor timpuri: chin, suferinţă, durere! Aşa îşi poate caracteriza preotul viaţa. La 93 de ani, încă mai slujeşte în Biserica „Ziua Crucii” din Craiova. Din cauza vârstei înaintate, slujitorul lui Dumnezeu s-a limitat doar la a oficia slujbe în biserică, după ce înainte ţinea înmormântări la Cimitirul „Roboaica” din Craiova.
Slujitorul din Pristol
Cu părul alb, un chip angelic şi o privire blândă, părintele îşi începe povestea. „Sunt născut în comuna Pristol din Mehedinţi. E o vorbă acolo: că la noi se aud cocoşii peste trei ţări”, îşi descrie preotul satul natal. „Am fost crescut de bunici şi, după ce au murit ei, am venit înapoi acasă”, ne dezvăluie bătrânul cu o voce tremurândă şi o sclipire în ochi dată de amintirea familiei. Tatăl său a fost preot şi el obişnuia să mergă la biserică şi la slujbele pe care le ţinea părintele său.
Dintre cei doi fraţi pe care îi are, a fost singurul care a ales să ducă mai departe tradiţia familiei şi a devenit slujitorul lui Dumnezeu, fratele său devenind doctor, iar sora sa funcţionară la telefoane, în Capitală: „Am făcut liceul la Severin şi Facultatea Teologică din Bucureşti şi am locuit la Internatul Teolog