Marcian Bleahu a scris, împreună cu Șerban Bordea, Ghidul despre Munții Bihorului cea mai completă monografie pe acestă temă.
Marcian Bleahu este geolog, cercetător și cartograf al Munților Maramureș, Bihor, Codru Moma, Metaliferi etc., speolog, pioner al tectonicii plăcilor în România, apărător al mediului, istoric al științei. Și lista poate continua. A scris peste 20 de cărți și a lucrat la elaborarea altor zece cu colective de cercetători. Acum lucrează la o carte pe teme muzicale. Este colecționar de cărți, biblioteca sa particulară fiind cea mai mare din România, așa cum el ne declară. „Am peste 40.000 de volume. Pentru că nu am copii, iar nepoții mei sunt interesați de alte domenii, am hotărât să le donez Facultății de Științele Mediului și Geologie din Cluj”, spune profesorul. Împreună cu soția sa are o colecție impresionantă de icoane pe sticlă, pentru care a fost „înhățat” de securitate. Are de asemenea o colecție mare de înregistrări muzicale. La 79 de ani a început să utilizeze calculatorul și internetul.
Bihorul, dragoste la prima vedere
Marcian Bleahu a ajuns în Bihor la scurt timp după absolvirea facultății. „În 1952 am avut primul contact cu Apusenii și Padișul”, povestește el. Și acum este copleșit de ce a găsit. „După război era o pustietate acolo. Erau mulți dezertori. În acel an nici ciobanii nu au urcat pe munte”, spune el. A urcat însă echipa lui de cercetare și-a rămas fără aer. „Era un fragment de taiga canadiană. Am descoperit lucruri uluitoare, unicate”, spune el amintindu-și cum a descoperit Cetățile Ponorului. Pentru că singurele hărți disponibile cu Apusenii erau cele realizate de Imperiul Austro-Ungar, mai întâi echipa lui a făcut cartare topografică, abia apoi geologică. „Am vorbit peste tot despre regiunea aceea magnifică din punct de vedere peisager și științific, care cuprinde cea mai mare densitate de