Organizaţia ecologistă Mare Nostrum în parteneriat cu Petrom şi Inspectoratul Şcolar JudeţeanConstanţa aduc la cunoştinţa publicului larg şi a instituţiilor cu responsabilităţi în protejarea mediului, concluziile alarmante ale raportului Coast Watch realizat cu ocazia evenimentului Green Week desfăşurat în luna iunie la Constanţa;
Unul dintre pericolele identificate in raport este extinderea poluării costiere;
Mai mult, doar 34 % dintre constănţeni sunt familiarizaţi cu noţiunea de activităţi prietenoase cu mediul.
Plajele: înghiţite de hârtie, metal, sticlă şi plastic
Potrivit informaţiilor extrase din raportul Coast Watch 2009 (parte integrată a proiectului GREEN WEEK), atât în zona Sud, cât şi în zona Nord a litoralului s-a înregistrat o creştere semnificativă a cantităţii de deşeuri, în comparaţie cu anii precedenţi. Observaţiile au fost realizate în luna mai a anului curent şi indică faptul că poluarea a afectat în special partea nordică a litoralului (plajele staţiunilor Mamaia şi Constanţa), unde cantitatea de deşeuri de plastic a crescut de aproape cinci ori faţă de luna mai a anului trecut. Situaţia este foarte gravă în condiţiile în care o sticlă de plastic se biodegradează în 4000 de ani, iar o pungă de plastic care ajunge în apa mării poate duce la sufocarea peştilor.
În ceea ce priveşte zona sudică a litoralului, materialele de construcţii sunt cele care sufocă ecosistemul costier. Alarmante sunt şi cantităţile de deşeuri provenite din gospodării, multe dintre acestea putând fi reciclate.
Poluarea zonelor costiere nu este deloc un lucru de neglijat, drept pentru care organizaţia ecologistă Mare Nostrum şi partenerii ei trag un semnal de alarmă privind acest aspect, astfel încât instituţiile implicate în protecţia mediului să ia măsurile necesare pentru a stopa poluarea costieră.