Au trecut 11 luni de cand oamenii de stiinta au avertizat ca omenirea mai are la dispozitie 100 de luni inainte de a intra intr-o noua etapa, mai periculoasa si aproape ireversibila a incalzirii globale.
Ultimele proiectii arata ca temperaturile vor creste in medie cu 2 grade Celsius, suficient cat sa desertifice unele zone initial inverzite si sa topeasca si mai accelerat ghetarii.
S-ar mari incidenta epidemiilor precum malaria si febra dengue, iar recifurile de corali ar muri in apele mai calde, afectand turismul si industria pescuitului.
Se vorbeste mult pe aceasta tema, insa pana acum actiunile concrete sunt ca si inexistente, cu toate ca intreaga civilizatie se confrunta cu cea mai mare amenintare la adresa sa.
Pe masura ce dovezile stiintifice privind schimbarile climatice catastrofale se intensifica, perspectiva unui acord politic global pare tot mai indepartata.
Cu toate acestea, in pofida dezbinarii liderilor lumii, situatia economica grava pare a lucra in favoarea omenirii, oricat ar parea de bizar.
In primul rand, diversele initiative cum ar fi sprijinul pentru energia eoliana si eficienta energetica a locuintelor, desi manate de motive economice, sunt in acelasi timp "prietenoase cu mediul".
Criza economica, o binecuvantare pentru mediu
In 2008, pretul ridicat al petrolului si criza financiara au condus la incetinirea economiei, ceea ce, la randul sau, a condus la injumatatirea vitezei cu care crestea emisia de gaze de sera. Emisiile au continuat sa creasca, insa mult mai incet.
Recesiunea a insemnat o binecuvantare pentru mediu: multi au acceptat cu placere propunerea de a munci mai putine zile pe saptamana si de a-si lua concediu neplatit, au acceptat pana si reduceri de salariu deoarece asta a insemnat posibilitatea de a cere mai mult timp liber,