În urmă cu 13 ani, echipa României cucerea primul loc la Olimpiada Internaţională de Matematică. Acum, vârfurile acelei generaţii de excepţie lucrează pentru companii de top sau predau în universităţi de renume, aşa cum se întâmplă cu multe dintre geniile acestei ţări.
Din preţioasa formaţie făceau parte Ciprian Manolescu, Adrian Corduneanu, Constantin Chiscanu, Ştefan Radu Niculescu, Dragoş Ghioca şi Nicolae Dragoş Oprea, primii patru cucerind medalii de aur la individual.
Tinerii matematicieni români s-au remarcat încă de la prima olimpiadă internaţională de profil. În 1959, România era cea mai bună echipă dintre cele prezente la Olimpiada de la Braşov. La următoarele şase ediţii, românii s-au clasat de fiecare dată pe podium, fără a repeta însă performanţa din '59. Următoarea victorie pe echipe a venit în 1978, iar echipa a repetat succesul în 1985 şi 1987. După Revoluţie, performanţele au început să scadă, dar, în 1996, o echipă compusă din şase băieţi readucea România în prim plan.
Ciprian Manolescu, cel mai apreciat matematician român al momentului, este singurul om care a obţinut trei punctaje maxime la Olimpiada Internaţională de Matematică. Se întâmpla în 1995 la Toronto, în 1996 la Bombay şi în 1997 la Mar del Plata.
Cei mai mulţi dintre ultimii zece ani i-a petrecut în Statele Unite, reuşind să obţină titlul de doctor la Universitatea Harvard şi, la vârsta de 30 de ani, să fie numit "associate professor" la două universităţi de renume din state, Columbia şi UCLA.
Radu Ştefan Niculescu a cucerit o medalie de aur la acea olimpiadă de poveste din 1996. Ca şi Manolescu, el a dat România pe Statele Unite.
Imediat după ce a absolvit Universitatea Bucureşti, în 2000, a plecat la Pittsburgh. La Carnegie Mellon University, Niculescu şi-a construit o carieră în Ştiinţa Calculatoarelor, m