A mai trecut un Bacalaureat şi iar au ieşit la iveală neajunsuri de organizare vechi, dublate de nemulţumiri provocate de motive noi. Chiar dacă ar fi de menţionat că ministrul Andronescu a anunţat deja schimbări majore începând cu examenul din 2010, asta nu înseamnă şi că toate problemele vor fi rezolvate.
Până atunci mai este fix un an, iar timp ar fi suficient pentru remedierea majorităţii defecţiunilor apărute acum şi care nu sunt deloc puţine. Dacă au lipsit greşelile din enunţuri - aşa cum s-a întâmplat la tezele cu subiect unic - elevii s-au confruntat în schimb cu alte obstacole. Una dintre probe a debutat cu întârziere, astfel că toţi candidaţii au fost consemnaţi fără voie vreme de două ore în sălile de examen în aşteptarea subiectelor de la proba vocaţională. Iar dacă aceasta a fost o problemă tehnică, cele de ordin uman e greu de crezut că au lipsit în totalitate, la capătul unui an şcolar extrem de agitat. Chiar dacă profesorii nu au lăsat să se vadă că ar fi afectaţi de diminuarea veniturilor, vocile celor nemulţumiţi de note spun altceva, indiferent că se referă la o supraveghere strictă sau la una lejeră, ori că acuză o evaluare subiectivă. Contestaţiile, acolo unde s-au putut depune, vor rezolva o parte dintre necazuri, dar destule alte note mici vor rămâne definitiv pe diplome, afectând serios speranţele celor care vor să prindă un loc fără taxă la facultate.
De fapt, aceasta este marea problemă a marilor examene: că nu toţi candidaţii trec prin acelaşi etalon de corectură. Sunt şi profesori care susţin asta, nu doar elevi şi părinţi. Sigur, este imposibil ca un sfert de milion de candidaţi să treacă prin aceeaşi comisie, dar eventualele diferenţe de notare s-ar putea vedea comparând rezultatele din două centre de examen asemănătoare ca şi nivel de instruire. Deosebirile trebuie puse însă în primul rând pe seama modului de eva