Descoperirile ce îi uimesc pe arheologi, vechi de 8.000 de ani, îi atrag pe căutătorii de comori Cu cât descoperirile din situl arheologic de la Schela Cladovei scot la lumină importante vestigii ale perioadei neoliticului în România, unele chiar unicat, cu atât zona a devenit mai frecventată de persoane ce vandalizează lucrările efectuate de arheologi pe timpul zilei.
„Tot ceea ce săpăm ziua, acoperim la loc seara. Luăm obiectele descoperite şi punem la loc pământ. A doua zi reluăm scosul pământului pentru a ne putea continua săpăturile. Asta din cauza unor indivizi care la adăpostul întunericului vin şi caută după posibile obiecte ce, datorită vechimii lor, sunt adevărate comori”, declara azi-dimineaţă profesorul universitar Adina Boroneanţ, liderul echipei de studenţi din Marea Britanie care efectuează pentru al treilea an consecutiv săpături arheologice la Schela Cladovei.
Vestigii unicat
Conform declaraţiilor Adinei Boroneanţ, anul acesta au fost descoperite aici o serie de vestigii unicat. „Acum suntem cu săpăturile la nivelul VII şi mergem cu ele la o adâncime de cinci centimetri. Vestigiile se referă la perioada neoliticului timpuriu, în jur de 6.000 de ani înainte de Hristos. La un calcul simplu se observă că aceste obiecte au o vechime de aproximativ 8.000 de ani. Anul acesta am descoperit foarte multe vase de lut, întregi, multe dintre ele pictate şi cu ornamente în reţea. Acum am dat de un vas ce seamănă cu o fructieră cu picior. Pe lângă acestea, am descoperit vârfuri de săgeţi, microlamele şi unelte de silex, dar şi multe mărgele din malachit. Este vorba cel mai probabil de un atelier în care se fabricau aceste mărgele”, susţine Adina Boroneanu.
Englezii vor să continue
Cei opt studenţi ce efectuează săpături la Schela Cladovei sub îndrumarea profesorului universitar Adina Boroneanţ prov