Numărul firmelor „din afară“ a rămas constant pe piaţa din judeţ, dar a scăzut finanţarea
În primele luni ale acestui an, oamenii de afaceri din alte ţări au adus la Bacău de aproa-pe patru ori mai puţini bani faţă de anul trecut.
Societăţile comerciale cu participare străină la capitalul social nu mai sunt dispuse să investească foarte mulţi bani în afacerile derulate pe teritoriul judeţului Bacău. Deşi angajaţii Oficiului Registrului Comerţului (ORC) Bacău au înregistrat în primele şase luni ale acestui an 58 de firme cu participare străină la capitalul social, identic cu numărul de investitori înregistraţi în aceeaşi perioadă a anului trecut, banii aduşi de aceştia în 2009 sunt de aproape patru ori mai puţini.
„Capitalul social total subscris de societăţile comerciale cu participare străină a fost, în primele şase luni ale anului trecut, de aproape 84 de milioane de lei. În primele şase luni din acest an valoarea acestuia nu a depăşit 23 de milioane de lei“, a precizat Tatiana Drăguleasa, reprezentant ORC Bacău.
Străinii se plâng
de birocraţie
Talal Hamad Al-Essa este un afacerist de origine arabă care a investit la Bacău în domeniul serviciilor. Nu regretă că a băgat bani în afacerile din România, dar şi-ar fi dorit să existe mai multe facilităţi pentru investitorii străini.
„În România există doar stabilitate politică, nu şi economică. Cred că adevăraţii investitori sunt cei care fac afaceri în domeniul producţiei, nu cei care deschid magazine sau lanţuri de mall-uri. Dacă ar exista mai puţină birocraţie, cu siguranţă ar veni mai mulţi străini să investească în Bacău“, a declarat omul de afaceri.
Conform datelor puse la dispoziţie de ORC Bacău, din cele 58 de firme cu capital străin înmatriculate în primele şase luni ale acestui an în judeţul Bacău, doar 13 au investit în producţie, ia