Locuitorii din Târgu-Mureş sunt isterizaţi de un fenomen care până nu demult reprezenta pentru autorităţile de mediu doar „un incident minor”: emisiile de amoniac de la Azomureş. Sursa: Cora Munteanu Oficialii susţineau în mod repetat, la sesizările făcute de locuitori, că aceste emisii nu sunt periculoase. Acum, odată cu perioada de evaluare a activităţii managerilor, acest aspect a devenit important.
Comisarul şef al Gărzii de Mediu Mureş, Octavian Moldovan, a dispus verificări de urgenţă la Azomureş, după ce Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) a constatat depăşiri ale concentraţiei maxime admise la amoniac. „Automonitorizarea făcută de Azomureş arată că la ei nu s-au înregistrat depăşiri ale emisiilor de amoniac. În paralel, măsurătorile făcute de APM au depistat depăşiri. Le vom aplica o amendă contravenţională, dar trebuie în primul rând să depistăm sursa. În cadrul manevrelor de pornire făcute la Azomureş este posibil să fie admise accidental aceste cantităţi, care la această valoare, nu sunt periculoase. E mai mult disconfort”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Mureş.
Aproape de concentraţia maximă admisă Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş a arătat că, începând din 2 iulie, după sesizările venite de la cetăţeni, a continuat supravegherea concentraţiei de amoniac în aerul respirabil cu echipamentele de monitorizare de care dispune.
„În data de 4 iulie au fost înregistrate următoarele depăşiri ale concentraţiei maxime admise pentru amoniac în aerul respirabil: analizorul automat pentru determinarea amoniacului, amplasat la sediul nostru din Str. Podeni nr. 10, cu verificare metrologică corespunzătoare, a evidenţiat 0,324 miligrame/mc în intervalul orar 8:30 – 9:00 şi 0,299 miligrame pe metru cub, în intervalul orar 9:00 – 9:30; pentru intervalul orar 9:15- 9:45 concentraţia de amoniac în aerul respi